söndag 30 november 2008

Past, present and future

Håller som bäst på att försöka sammanställa min lista över årets bästa album. Bör dyka upp här någon gång den närmaste veckan. Under tiden tänkte jag posta mina best of-listor från 2006 och 2007 som jag skrev på The Crickets forum.

2007:
1. Anna Järvinen - Jag fick feeling
2. TTA - New chance
3. Love dance - Result
4. Panda bear - Person pitch
5. 4 bonjour's parties - Pigments drift down to the brook
6. The shins - Wincing the night away
7. The honeydrips - Here comes the future
8. A mountain of one - Collected works
9. Cats on fire - Province complains
10. Chromatics - Night drive

2006:
1. nicolas makelberge - dying in africa
2. euros childs - chops
3. camera obscura - let's get out of this country
4. junior boys - so this is goodbye
5. band of horses - everything all the time
6. beirut - gulag orkestar
7. most valuable players - you in honey
8. math & physics club - math & physics club
9. joanna newsom - ys
10. the elected - sun sun sun

Så här i efterhand är jag hyfsat nöjd med de listorna. Anna Järvinen och Nicolas Makelberge håller jag fast vid som de årens bästa. Beirut borde dock helt klart ha hamnat högre upp 2006.

onsdag 26 november 2008

Dagens låt



The Triffids - Wide open road

tisdag 25 november 2008

The clash

Jag har fått en lätt dos av huvudbry inför fredagens konsertkrock. På Debaser Slussen spelar Neil Halstead och framförallt Skansros. På Debaser Medis spelar Metronomy och fina nykomlingen Nottee (lyssna här!). Det lutar mest åt Slussen och Skansros i dagsläget.

I övrigt har jag lyssnat mycket på Ladyhawke de senaste dagarna. Låter lite som det här årets New Young Pony Club, fast med betydligt längre bäst före-datum. NYPC tröttnade jag på efter bara en handfull lyssningar. ("The Bomb" är dock fortfarande en mycket bra låt).

lördag 22 november 2008

Dagens skivinköp


The Go-Betweens - 16 lovers lane

Ett av åttiotalets absolut bästa album för ynka 35 kr. Helgen har börjat bra...

måndag 17 november 2008

Ordnat kaos



Love is all är aktuella med nytt album. En skiva som jag har haft rätt höga förväntningar på. Inte bara för att första skivan var en fin samling låtar, utan främst för deras makalösa cover av The Pastels låt "Nothing to be done" som de släppte för ett drygt år sedan. Jag brukar oftast vara ganska skeptisk till covers. Tycker mest att det bara känns väldigt ospännande. Love is all's version av "Nothing to be done" är däremot allt annat än ospännande. En ren explosion av energi och driv som ständigt ligger på gränsen till att balla ur totalt men ändå lyckas hålla sig på rätt sida. Nya skivan har några exempel på samma driv. Tänker då på bland annat "Give it back" och "Wishing well". Den 10:e Januari står de på scen i Stockholm. Jag kommer vara där.

Apropå konserter. På onsdag ska jag se Wolf Parade på Debaser Slussen. Det kommer bli mycket bra. Jag känner det på mig. Det kommer bli bra.

söndag 9 november 2008

Most wanted



Om jag hade fått önska mig ett nytt album från vilken artist som helst i världen hade nog The Aislers Set legat väldigt bra till. Senast jag hörde något livstecken från Amy Linton och hennes kamrater var nog för två (eller var det tre?) år sedan då de spelade en mycket fin spelning på Landet med Ladybug Transistor. Deras senaste skiva "How I learned to write backwards" kom 2003 och är ett av detta decenniums mest underskattade album. Reverb, melodier, stämsång och en lite 60-talsaktig produktion blandas om varannat till något utöver det vanliga. Fantastiskt.

I fredags såg jag Cut Copy spela på Debaser Medis. Det var en mycket bra spelning. Om du ej har lyssnat på deras album "In ghost colours" så har du absolut missat något. Den är nog där uppe och krigar med Glasvegas om titeln till årets skiva.

tisdag 4 november 2008

Can't lose



Idag (och igår och i förrgår) har jag nästan uteslutande lyssnat på Parker Lewis nya skiva. Gör det du också. Finns att ladda ner helt gratis, här.