onsdag 30 april 2008

Jag är en vampyr

Goda nyheter! Vampire Weekend är visst klara för Acceleratorfestivalen i sommar. Biljett kommer att inhandlas inom snar framtid.

Så här såg det ut när de spelade på Debaser i November förra året:



Det årets bästa konsert. Lätt.

tisdag 29 april 2008

Östersönder

En bra sak: The Radio Dept. är äntligen tillbaka igen! Nya låten "Freddie and the trojan horse" låter (som alltid) mycket bra. Inför förra skivan hade de lyssnat mycket på Prefab Sprout, vilket hördes. 80-talet är tydligt även här. Ser mycket fram emot nästa album.

En dålig sak: Att man missade The Embassy spela fem nya låtar på Digfi:mix i lördags. Skulle ju ha varit där egentligen, men blev inte så tillslut. Damn!

Imorgon firar jag valborg med Vapnet och Penny Century. Östersund-stylee.

söndag 27 april 2008

Hard to explain

Promenerade in till stan idag. Blev den sedvanliga rutten Skanstull-Norrmalm-Skanstull. På Sveavägen upptäcker jag ett antal tält uppraddade mitt på trottoaren. Är det något emo-band som är i stan eller vad är det frågan om? Så var det inte. GTA 4 släpps visst på måndag (antar jag). De köade alltså för att få de första exemplaren av ett tv-spel.

Har alltid varit fascinerad av detta fenomen. Folk som köar i timtal och till och med spenderar natten utomhus, mitt på gatan i ett tält, för ett speciellt evenemang. Oavsett om det handlar om Dylan på medis, sista natten på Metropolis eller vad det nu kan vara.

Har i och för sig varit där själv en gång. I December 2005 skulle The Strokes spela i Stockholm för första gången sedan de slog igenom. Valet av lokal blev....Debaser Slussen. En så kallad "intim spelning" alltså. Biljetterna såldes bara på Pet Sounds och det var först till kvarn som gällde. Kön ringlade som längst bort runt hörnet till Bondegatan faktiskt. Slutade med att jag köade i säkert 4-5 timmar, men fick tillslut min biljett. Bilden nedan är tagen utanför skivbutiken cirkus 30 sekunder efter det att jag fått min biljett.



Konserten var grymt bra faktiskt (med tanke på den kassa skiva de var aktuella med). Var smått kaosartad stämning bland publiken. Första och hittils enda gången som jag har sett kravallstaket utplacerat framför Debasers scen. Tog ett kort filmklipp från konserten också. Ljudet är under all kritik, men ändå.

torsdag 24 april 2008

The thrill of the old



Har blivit smått besatt av Paul Simons låt "Kodachrome". Ända sedan den introducerades till min iPod för någon månad sedan har den spelats ofantligt många gånger. "Kodachrome" kom 1973 och är en sorts hyllningslåt till en färgfilm med samma namn. Bannlystes faktiskt av både SR och BBC när den kom för att den ansågs göra reklam för Kodak.

Lyssna själva här. Refrängen är faktiskt helt genialiskt utformad, och det där hamrande pianot i slutet är så sjukt medryckande.

måndag 21 april 2008

Joel Alme Joel Alme Joel Alme



Jag vet. Det har redan skrivits tillräckligt mycket om denna gosse men jag kan inte låta bli. Har fortfarande bara hört tre låtar...vill inte höra mer förrän jag sitter hemma framför stereon med skivan i min hand...men det är ju så sjukt bra! Vilka stråkar! "When the moon shakes" är helt fantastisk.

Den 9:e Maj spelar han på Teater Scenario i Stockholm. Närvaro obligatorisk.

söndag 20 april 2008

Brown Recluse Sings



För ungefär ett år sedan hade jag en ganska kort men intensiv lyssningsperiod med detta band från Philadelphia. Då hade jag ingen blogg, så jag väljer att uppmärksamma dem nu istället. Låter lite som ett amerikanskt Belle and Sebastian, utan att bli en tråkig kopia. Ep går att beställa från myspace-sidan.

http://www.myspace.com/brownreclusesings

onsdag 16 april 2008

When will change come, just like spring rain?

Har precis lyssnat på P3 Pops Australien-special. Australien är faktiskt ett utomordentligt popland med en uppsjö av grymma artister (när kommer egentligen Avalanches nästa skiva?!). Mitt favoritband från denna kontinent är utan tvekan The Go-betweens. Upptäckte dem för ett antal år sedan, när jag var i min djupaste Smiths-period. Tyckte Grant McLennan och Robert Forster påminde en hel del om Morrissey och Johnny Marr. Två kompisar som egentligen var ganska olika som personer men ändå hade en sådan otrolig kemi när de spelade ihop. De var verkligen en dynamic duo som kompletterade varandra på ett perfekt sätt. "16 lovers lane" är en sån där skiva man kan lyssna på hur många gånger som helst utan att tröttna, fastän låtarna är så pass lättlyssnade som de faktiskt är. Jag älskar The Go-betweens.

måndag 14 april 2008

Cloetta Paris



Finfina nyheter för alla italotwee-entusiaster (?) där ute. Cloetta Paris är äntligen aktuella med ett album. "Secret eyes" släpps om en vecka och bör intressera alla vänner av Sally Shapiro. Finns att förbeställa här.

http://www.myspace.com/cloettaparis

söndag 13 april 2008

lördag 12 april 2008

I've come to realise it's downhill

Igår var jag på Debaser Medis och såg The Kid och Pacific! spela. The Kid har jag gillat ända sedan jag såg deras första video "Baton rouge" recenseras i Tryck till på Ztv för en massa år sedan. De var faktiskt bättre live än vad jag hade trott. Sångerskan i bandet genomförde hela konserten i bar överkropp vilket ju var lite vågat. Tyvärr spelade de dock varken "Baton rouge" eller "Kit club hotel" vilket jag tycker var synd.

Pacific! är ett band som jag nog vill gilla mer än vad jag gör. "Sunset blvd" är ju en fantastisk poplåt, men deras album är nog lite väl fattigt på sådana låtar tyvärr. Igår stod jag faktiskt mest och tänkte på Daft Punk under deras konsert. Framförallt "Runway to elsewhere" är ju som hämtad från "Discovery" med sina elgitarrer och syntslingor. Tänk om Daft Punk hade kommit till Stockholm med sin pyramid-turné som de reste runt med under förra året. Hade varit så jäkla grymt. (Justice kan slänga sig i väggen, faktiskt).



Ikväll blir det Debaser Medis igen för ytterligare en dubbelmacka. The Field och Days spelar. Days är nog ett av de bästa svenska band som kommit det senaste året. Minns att jag laddade ner en mp3'a av "Simple thing" från den nu djupt saknade shaktar.nu och blev förälskad. Såg dem några månader senare spela på Landet. Efter giget gick jag en aning berusad fram till basisten, och mellan superlativen frågade jag när de skulle släppa något på skiva. "Om någon månad", fick jag till svar. Det blev inte så. Tog lite mer än ett år innan "Downhill" tillslut släpptes, men den var helt klart värd väntan. Gör dig själv en tjänst och lyssna här.

tisdag 8 april 2008

Cajun Dance Party - The Race

Somebody's baby

På torsdag spelar El Perro del Mar på Södra teatern. Jag ska inte gå, men det blir säkert en bra spelning. Blir sällan dåligt på Södra. Ska på konsert både på fredag och lördag istället så man blir tvungen att prioritera lite.

Såg henne spela på Pet sounds skivbutik för ett par månader sedan. Slogs främst av två tankar under kvällens gång. Den första var att publiken alltid är så himla tyst mellan låtarna när man ser en spelning där. Även när artisten i fråga försöker få kontakt med publiken genom att ställa lite småfrågor och sådant. Blir väldigt jobbig stämning då. Den andra var att det var en hel del småbarnsföräldrar i publiken den kvällen vilket inte brukar vara så vanligt. Mitt sällskap lade märke till att El Perro del Mar sjöng mycket "baby" i nästa alla låtar som spelades. Något som då i sin tur förklarar det förhållandevis stora barnantalet i publiken. "El Perro" har helt klart nått ut till den något svårflörtade köpgruppen barn 0-5 år.

torsdag 3 april 2008

TTA

The Tough Alliance kommer alltid vara aktuella på denna blogg.

Att gå från Zombies "Hung up on a dream" till detta:



...känns lite provokativt och faktiskt...uppfriskande på något sätt.

onsdag 2 april 2008

Cut Copy



Det australiensiska electropopbandet Cut Copy har släppt ny skiva, om det nu lyckats undgå någon. Har varit ordentligt uppmärksammat på musikrelaterade sidor på nätet. Lyssnade inte så mycket på det första albumet de gjorde men "In ghost colours" kommer säkert spelas en hel del den närmaste tiden. Gillar främst "Unforgettable season" och "Light and music".

http://www.myspace.com/cutcopy